KNZRV hoofd Briefpapier

Baan en Regels

Bij wedstrijdzeilen start je in groepen en vaart ieder meestal dezelfde baan. Vaak zijn er meerdere starts en wint degene die gemiddeld de beste uitslagen heeft. Het lijkt simpel maar natuurlijk zijn er regels in het spel.

Om te beginnen moet je boot aan de regels van de eenheidsklasse voldoen. Je mag bijvoorbeeld geen groter zeil, langer of korter zwaard of een afwijkend roer hebben. Dan zijn er de voorrangsregels die op het water altijd en overal gelden, en die je onder de meest hectische omstandigheden feilloos moet kunnen toepassen. De start verloopt vrijwel altijd volgens dezelfde procedure. Toch verloopt iedere start verschillend! De baan kan bij iedere wedstrijdserie verschillend zijn en zelfs halverwege veranderd worden.

Wedstrijdheintjes

De leidraad van alles is natuurlijk dat je niet alleen heel snel, maar ook sportief moet varen, en juist in een wedstrijd precies moet weten wat mag en wat niet mag. Dan hoeven er op de kant geen discussies te ontstaan.


Bij goed georganiseerde wedstrijden krijg je ruim van tevoren informatie over de baan en de regels. Let er op dat je de betekenis van de aangegeven vlaggen en seinen kent. Als je een banenkaart krijgt kan het handig zijn die in je boot te plakken in een plastic hoesje. Een leuk boekje is Wedstrijdzeilen in de Optimist. Het is al langer op de markt, en misschien moeilijk te krijgen, maar het ligt zeker in de bibliotheek.

Inloggen


Wachtwoord en/of gebruikersnaam vergeten?

Zoek op de website