Voor het weergeven van de Facebook widget dient u de 'overige cookies' te accepteren via uw cookie instellingen.

De Heintjes

19-029061-knzrvmuiden

Optimisten CWO

De Heintjes zijn tussen de 6 en ongeveer 12 jaar oud en varen in de Optimist. Zij trainen in groepen van ca. 4-8 kinderen die zijn afgestemd op de vaardigheden van de kinderen. Ieder niveau CWO groep wordt aangeduid met een kleur, bijvoorbeeld Rood, Blauw of Geel.

De Koninklijke is een officiële CWO opleidingslocatie; het zeillesprogramma is volgens de CWO-normen opgesteld. Aan het begin van het seizoen worden nieuwe Heintjes, na een rondje voorzeilen, in de groep geplaatst van hun zeilniveau. Dat loopt niet altijd parallel met leeftijd.

Als de instructeur ziet dat het Heintje goede vorderingen maakt, schuift de jeugdzeiler door naar de volgende groep op een hoger zeilniveau. Dat gaat altijd geleidelijk en soepel. Aan het eind van het zeilseizoen is het Brevet-zeilen (zie Kalender Jeugdzeilen). Dan kunnen de Heintjes een CWO-diploma of een Vorderingenstaat behalen.

Voor jeugdzeilers die CWO 2 of 3 hebben gehaald zijn er ruime mogelijkheden voor recreatief- of wedstrijdzeilen. Ben je nog onder de 14 jaar en lichter dan 50 kg dan blijf je nog in de Optimist varen en zijn er twee mogelijkheden:

  1. Heintjes groep ‘Goud’. Zo kun je met gelijkgestemden, wat oudere jeugd, lekker blijven varen in je Optimist bij de Heintjes. Je zeilt in principe geen wedstrijden. Je maakt tochten naar Pampus, Muiderberg of IJburg.
  2. Wedstrijdgroep Optimisten. Maak je wens kenbaar of de trainers kunnen je uitnodigen door te stromen naar de Optimist Wedstrijd. Zie verder Wedstrijdzeilen.

Als je te oud bent voor de Optimist, meestal met 13 à 14 jaar, of als meer dan 50 kilo weegt, kun je bij de Koninklijke kiezen voor Laser (1-mans), RS-Feva of 29-er (2-mans). Dan stroom je door naar ‘De Heinen. Daarnaast kun je vanaf 14 jaar ook deelnemen aan de zeiltochten van de Philippine, de ‘Pi’.

 

Benodigdheden

Om te kunnen zeilen bij de Heintjes moet je beschikken over een eigen Optimist, zwemdiploma-B, een zwemvest (zonder opstaande kraag), een droogpak, zeilhandschoenen en zeilschoenen (zie verder Veiligheid en Zeilkleding). De Koninklijke heeft geen Optimisten in eigendom of te leen anders dan een (geleende) Optimist om 1 of 2 keer in te komen proefvaren. Vind je het zo leuk dat je wilt blijven zeilen dan schaf je een eigen (nieuw of tweedehands) Optimist aan. Vraag bijvoorbeeld eerst binnen de Heintjes naar mogelijke bootjes die te koop staan.

 

19-027790-knzrvmuiden

Instructie & training

Over het algemeen wordt er gevaren van april tot en met oktober. We trainen alle zondagochtenden buiten schoolvakanties (regio Noord) en officiële feestdagen. Van april t/m juli (Voorjaar) en na de zomervakantie t/m oktober (Najaar). Wil je na oktober blijven varen meld je dan aan voor de verlengde Najaarstraining.

De exacte instructiedagen staan vermeld op de ‘Machtig Prachtig’ kalender van de Koninklijke en op de Kalender Jeugdzeilen.

We verzamelen om 09.00 uur op de Noordkop. De boten gaan om 09.30 uur te water. De training duurt maximaal twee uur. Om 12.30 uur zijn de bootjes terug aan wal en kun je in het clubhuis lunchen. Kinderen die al wat langer bij de Heintjes zeilen mogen ook op de zondagmiddag het water op, mits er een instructeur en een rescue-boot beschikbaar zijn om dit op het water te begeleiden.

Alleen bij onweer of veel te harde wind is er geen training op het water. Dan is er theorieles en worden knopen & regels en het verhogen van de bootsnelheid aan de lestafel in het clubhuis uitgelegd.