Cannon ball

De Cannon Ball is een jaarlijkse Draken wedstrijd tussen drie Koninklijke Verenigingen -op invitatie- met leden van the Royal St George Yacht Club in Dublin, the Royal London Yacht Club in Cowes en de Koninklijke Nederlandsche Zeil- & Roeivereeniging.

Deze wedstrijd wordt afwisselend gevaren in Cowes, Dublin of in Muiden.

 

Mededeling / Announcement 2020

Gezien de onzekere omstandigheden door de maatregelen rondom het coronavirus hebben wij de Cannon Ball 2020 helaas geannuleerd. Wij hopen u -gezond en wel- in 2021 weer te zien!

Due to the uncerainty of the regulatory measurements in regard to COVID-19 we have cancelled the Cannon Ball 2020. We hope we can meet each other, in good spirits and healthy, in 2021!

 


Naam: Wedstrijdregels Teamzeilen Cannonball 2017-2020  Download
Type: pdf
Grootte: 5.70 MB
 

Geschiedenis

Onder de buitenlandse deelnemers van de Flevo Race in 1962 bevonden zich 'onze zeilvrienden van de boorden van de River Medway'. Zij kwamen met het idee om gedurende de Flevo Race een teamwedstrijd te houden tussen Engelse en Nederlandse R.O.R.C. jachten. Zij stelden een wisselprijs met historische waarde ter beschikking: De Ruyter Cannon Ball Trophy. Deze wisselprijs bestaat uit een sierlijk gemonteerde kanonskogel, die in 1667 bij de befaamde tocht naar Chatham door een van de Ruyter's schepen moet zijn afgevuurd op Upnor Castle, Medway.

Tot 1985 werd deze wedstrijd tijdens de Flevo Race gehouden. In 2000 werd de prijs op initiatief van de Koninklijke in ere hersteld. Bij de start bleek de Cannon Ball Trophy echter zoek te zijn. In 2001 schonk de Royal London een nieuwe Cannon Ball.

Bron Geschiedboek Koninklijke Nederlandsche Zeil- & Roeivereeniging 1847-2012