Wedstrijdgroepen Jeugdzeilen

15 25 dsc06862 32904063141 o

Optimist Groen

Heb je minimaal CWO-2 dan kun je gevraagd worden deel te nemen aan de 'Optimist Groen' groep Je gaat dan elke zondag trainen om wedstrijden van de Combi Amsterdam te varen. Ben je zelf toe aan uitdaging en het laten zien hoe goed je bent geworden in een Optimist? Dan is de Optimist wedstrijdgroep écht iets voor jou en laat je. In Optimist Groen is het vooral belangrijk dat je veel lol gaat krijgen in het wedstrijdzeilen.

Elke zondag tijdens het zeilseizoen en af en toe ook op zaterdag, ongeveer vanaf eind maart t/m juli en van augustus t/m oktober of november (afhankelijk van het weer). Je moet je Optimist om 10.00 uur volledig opgetuigd hebben voor de instructie in de Noordkaap. Na de voorbespreking ga je het water op. Je komt voor de lunch terug op de Noordkop of luncht op het water (altijd eigen lunchpakketje meenemen dus!). De Noordkaap is op Heintjes instructiedagen open voor tosti’s, warme choco of soep. Daarna volgt de middag training, met na afloop de nabespreking. Daarna tuig je je boot af en ruim je alles op. Je bent meestal rond 15.30 of 16.00 uur klaar met de training.

Optimist Combi

De meer gevorderde wedstrijdzeiler gaat door naar de Optimist Combi, volgens de regels van Optimisten Club Nederland (OCN). Deze wedstrijdzeilers varen namelijk de wedstrijden van de Combi Amsterdam.

Vanaf het moment dat je in de 'Optimist Combi' zeilt, kun je ook meedoen aan de landelijke OCN selectiewedstrijden. Het is wel aan te raden hier minimaal een jaar mee te wachten en de eerste periode alleen de Combi Wedstrijden te zeilen.

Bij de OCN maak je kans om opgenomen te worden in de Kernploeg van het OCN. Eén keer per jaar selecteert de OCN een nieuwe Kern- en Jeugdploeg (KP/JP). Zie voor actuele informatie site van OCN

Voor de Optimist Combi groep moet jouw boot voldoen aan de eisen van de OCN voor wedstrijdzeilers:

  • een Optimist met papieren ‘IODA Registration & Measurement Book’
  • een ISAF nummer
  • een eigen zeilnummer
  • een meetbrief
  • een startlicentie

Trainen doe je elke zondag en een aantal keren op zaterdag, vanaf maart t/m juli en van augustus t/m november. In de wintermaanden zijn er theoriedagen en mogelijk winterzeilen om je vaardigheden bij te houden. Een trainingsdag start om 10.00 uur (volledig opgetuigd) met de voorbespreking tot ongeveer 16.00 uur.

Optimist download 4

Optimist Landelijk

De volgende stap in je wedstrijd carrière is deelname aan de Landelijke wedstrijdgroep. Naast de Combi Amsterdam neem je ook deel aan nationale wedstrijden als de Dutch Youth Regatta, de Optispring, A/B Selectie en de United 4.

Jouw boot moet dan voldoen aan uitgebreidere eisen van de OCN voor wedstrijdzeilers; naast een geldige meetbrief van je boot moet je ook je zeil, roer, zwaard etc. laten meten op bv de DYR.

Trainen doe je elke zondag en geregeld op zaterdag, vanaf maart t/m juli en van augustus t/m november. In de wintermaanden heb je theoriedagen en mogelijk winterzeilen om je vaardigheden bij te houden. Een trainingsdag start om 10.00 uur (volledig opgetuigd) tot ongeveer 16.00 uur.

laser extern

Lasers

Vanaf 13 of 14 jaar en zwaarder dan 50 kg dan kun je deelnemen aan de Laser wedstrijdgroep. ‘Team KNZ&RV' zeilt de regionale wedstrijden in de Combi Amsterdam en/of de nationale wedstrijden als DYR, U4 en Open Kampioenschappen.

Ga je voor het serieuze wedstrijd Laserzeilen dan kun je lid worden van de Laserklasse Organisatie Nederland (LON) en meedoen aan selectiewedstrijden om opgenomen te worden in de LON Ranking of de Nationale Belofte Teams. Kijk voor meer informatie op www.laserklasse.nl .

Trainen doe je elke zondag en geregeld op zaterdag, vanaf ongeveer eind maart t/m juli en van augustus t/m november.

In de wintermaanden heb je theoriedagen en mogelijk winterzeilen om je vaardigheden bij te houden. Een trainingsdag start om 10.00 uur tot ongeveer 16.00 uur.

29-er

29-er

Vanaf 14 jaar tot ongeveer 18 jaar kun je deelnemen aan de 29-er wedstrijdgroep. De 29-er is een tweepersoons high performance skiff met een asymmetrische spinnaker en een trapeze. Het totaal bemanningsgewicht is 100 tot 130 kg. Met deze extreme zeilboot kunnen snelheden boven de 20 knopen gehaald worden! Voor de zeilers die samen de stap willen wagen naar een High Performance skiff met gennaker is dit dé boot!

Onze 29-ers trainen samen met de 29-ers van de KWVL uit Loosdrecht onder leiding van een professionele trainer in Muiden, Muiderzand of Medemblik. Ze varen landelijke selectiewedstrijden, EK’s of WK’s.

De 29-er is inernationaal uitgegroeid tot meer dan 2.000 boten waarvan er zo’n 30 in Nederland varen. De 29-er is een uitstekende voorbereiding op een 49-er en dat is ook een Olympische klasse.