CWO

Wij zijn er trots op dat de Koninklijke een officiële CWO-opleidingslocatie is. Het zeilprogramma is volgens de CWO-normen opgesteld. Onze zeilers en instructeurs worden opgeleid en geëxamineerd volgens de eisen van de Commissie Watersport Opleidingen, CWO.

CWO logo-cwo-2018-klein

CWO-diploma's

De Heintjes kunnen leren zeilen in een Optimist. Onder leiding van enthousiaste ouders en gevorderde jeugdleden trainen zij in kleine groepen van 4-8 kinderen voor het CWO-1 diploma. Alle zeilinstructeurs zijn ZI-2, ZI-3 of ZI-4 gecertificeerd of in opleiding voor zeilinstructeur. Iedere Heintjesgroep heeft tenminste 2 instructeurs waarvan in ieder geval één minimaal CWO ZI-3 gecertificeerd is. Op het water begeleiden zij de kinderen vanaf een RIB (ook wel Pudding genoemd).

Na het behalen van het CWO-2 diploma, meestal met 13 à 14 jaar, of als meer dan 50 kilo weegt, kun je gaan zeilen in een Laser, een RS-Feva, een 29-er of een J70 en het CWO-3 diploma behalen. De CWO-certificering zal plaatsvinden tijdens een van de zomerkampen. (Vanaf 14 jaar kun je ook deelnemen aan de zeiltochten van de Philippine)

Als je wedstrijden het allerleukste vindt en goed kunt zeilen, kun je worden toegelaten tot één van de wedstrijdgroepen in Team KNZ&RV. Dan kun je je helemaal uitleven bij regionale, landelijke, internationale en zelfs olympische competities. Voor wedstrijden, zie verder Wedstrijdzeilen.

Zeilinstructeur worden

De instructeurs van de Heintjes CWO-groepen zijn enthousiaste ouders en gevorderde jeugdleden met veel zeilervaring. Alle zeilinstructeurs zijn ZI-2, ZI-3 of ZI-4 gecertificeerd of in opleiding voor zeilinstructeur. Iedere Heintjesgroep heeft tenminste 2 instructeurs waarvan in ieder geval één minimaal CWO ZI-3 gecertificeerd is.

Op het water begeleiden zij de kinderen vanaf een RIB, ‘pudding’ genaamd. Theorie, vaarregels, schiemannen en omgaan met materialen worden zowel op de wal als op het water geoefend. Ook de Laser Jeugd en de RS Feva groep hebben CWO gecertificeerde zeilinstructeurs.

 

OPleiding ZEIL INSTRUCTEUR

In het jaar waarin je 16 wordt, kun je de opleiding volgen tot gecertificeerd trainer. Je wordt opgeleid en geëxamineerd volgens de eisen van de Commissie Watersport Opleidingen. Na afronding van de opleiding en met voldoende ervaring, kun je zelf de wedstrijdgroepen coachen en trainen. Je wordt betaald voor het werk als trainer.

Wil jij ook zeilinstructeur worden en je ZI-diploma behalen? Neem dan contact op met de Commissaris Jeugd via neliezdguej.[antispam].@knzrv.nl.

 

Gecertificeerde trainers/coaches

De wedstrijdgroepen Optimist, Laser, RS-Feva en 29-er worden getraind en gecoacht door Watersportverbond gecertificeerde trainers. Zij hebben zelf veel wedstrijdervaring en worden voor dit werk betaald.