Voor het weergeven van de Facebook widget dient u de 'overige cookies' te accepteren via uw cookie instellingen.

Coastal Rowing

In Nederland definiëren we coastal rowing als het rolbankroeien op open water. Dus niet alleen in kustgebieden, zoals de naam doet vermoeden. En zeker niet in sloepen of pilot gigs, maar in heuse slidingboten. Zo’n vijftien jaar geleden werd deze sport voor het eerst recreatief beoefend in boten die nog het meest leken op afgedekte C4x+’en. Inmiddels heeft coastal rowing zich ontwikkeld tot een serieuze wedstrijdsport, die hoog op de prioriteitenlijst van FISA/World Rowing staat. Sinds botenbouwer Filippi zich enkele jaren geleden op deze markt stortte, hebben ook de enigszins onbeholpen viertjes plaatsgemaakt voor ultramoderne carbon raceboten.

Waarom vind FISA/World Rowing deze sport dan zo belangrijk? Welnu, omdat het Internationaal Olympisch Comité aan alle sportbonden heeft gevraagd na te denken over aanpassingen in hun programma. Deze aanpassingen moeten ertoe leiden dat de sporten aantrekkelijker worden voor het publiek. Bovendien moeten ze toegankelijker worden voor landen die zich geen geavanceerde Olympische Trainingscentra kunnen veroorloven. Met coastal rowing heeft FISA/World Rowing het antwoord op deze Olympische uitdaging gevonden.

Met het oog op de beoogde toevoeging aan het Olympische programma mag Nederland de boot uiteraard niet missen. Voor de Koninklijke, ten slotte,  betekent dit een uitgelezen kans om weer een rol van betekenis te spelen op het (inter-)nationale roeitoneel. Daarom sloegen de KNRB en de Koninklijke rondom het WK coastal rowing 2016 in Monaco de handen ineen. Ze ontwikkelden voor 2017 een campagne om deze sport ook in Nederland te vestigen en te ontwikkelen, die onder andere resulteerde in wedstrijden bij de Koninklijke, de KWVL en tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam.

Maar ook internationaal is deze sport in een groeiversnelling terecht gekomen. Zo kon het zijn dat in oktober 2017 aan de tiende World Rowing Coastal Championships (http://www.wrcch2017.com/) meer dan achthonderd atleten uit drieëndertig landen deelnamen. Vanouds worden de internationale coastal races gedomineerd door Mediterrane teams. Sinds enkele jaren zien we echter ook deelnemers uit Engeland, Rusland, Oekraïne en de Scandinavische landen.

Van alle teams die in 2017 deelnamen aan de eerste Nederlandse coastal races, achtten uiteindelijk vier teams zich fit genoeg voor deelname aan het WK2017: een herenvier van RZV De Amstel, de damesvieren van de Koninklijke en van De Hoop en een skiffeuse van De Hoop als eerste Nederlandse vrouw ooit in een coastal skiff.

Coastal races gedragen zich als zeilwedstrijden voor roeiboten. Maximaal twintig schepen liggen in slaglinie gereed om op signaal van het startschip door de startlijn te gaan. Ze hebben dan minimaal één kilometer om bij elkaar weg te lopen, teneinde de eerste boei zo gunstig mogelijk te naderen en ronden. Daarna volgen op de overige kilometers – vier, zes of acht in totaal – nog zes tot tien boeien voordat men de finish in zicht krijgt.

Het mag duidelijk zijn dat deze sport niet alleen alle fitheid van de roeiers vraagt, en vooral ook een groot tactisch inzicht: nader je de boei ruim zodat je snelheid kan houden, of rond je hem krap zodat je minder meters maakt? Hoe ga je om met de verzuring die na iedere boeironding weer toeslaat? Hoe maak je een ‘mental map’ van de baan, zodat je geen boeien mist?

Nederlands eerste deelname aan een WK coastal rowing is behoorlijk succesvol geweest. De beide damesvieren van de Koninklijke en De Hoop hebben in een bijzonder sterk veld de A-finales gehaald en daar respectievelijk de twaalfde en veertiende plaats behaald. 

De KNRB Commissie Coastal Rowing organiseert in 2019 samen met diverse prominente verenigingen een serie van zes coastal races; een heus KNRB Klassement. Uiteraard hopen we daarmee op een nog grotere en sterkere WK-equipe.
De inschrijving voor wedstrijden gaat via de site van de KNRB.

Op 11 mei heeft Hollandia de tweede wedstrijd in de reeks van zes wedstrijden georganiseerd. Op het IJsselmeer voor Medemblik zijn bij een stevige windkracht 4 in totaal 15 ploegen aan de start verschenen voor hun wedstrijd over 4,5 kilometer. 

Meer informatie en een mooi filmpje