Voor het weergeven van de Facebook widget dient u de 'overige cookies' te accepteren via uw cookie instellingen.

Vraag&Aanbod

Koninklijke-Holland Beker

Holland Beker

Het organiseren van roeiwedstrijden gaat terug tot Ernst Sillem, de eerste voorzitter en 'aartsvader' van de Koninklijke. In de hal van de Sociëteit hangt een aankondiging uit 1851 voor roeiwedstrijden op de Amstel in 4 en 6 riems 'gieken', uitgeschreven door de KNZ&RV en ondertekend door Ernst Sillem.

Op 14 augustus 1886 kwamen enkele roeiende Heeren bijeen, om een Comité op te richten voor een 'Championaat van Nederland voor Liefhebbers' in de 'single outriggered skiff'. Dit Comité zorgde ervoor dat amateurs jaarlijks een eigen roeiwedstrijd zouden hebben. Op 25 september 1886 vond de eerste roeiwedstrijd plaats op de Amstel, die tot 1912 bekend stond als de 'Internationale Nederlandsche Open Skiff wedstrijd, waaruit de Holland Beker is ontstaan.

Koninklijke nederlandsche roeibond

Op initiatief van de Koninklijke werd de 'Koninklijke Nederlandsche Roeibond' (KNRB) in 1917 opgericht. De KNZ&RV is nog steeds 'Ere Voorzittende Vereeniging' van de KNRB. In de jaren ’30 kregen de plannen voor het aanleggen van de Bosbaan en het Amsterdamse Bos vaste vorm. De KNRB adviseerde om de verschillende roeiwedstrijden op de Amstel 'samen te voegen' en naar de Bosbaan te verplaatsen. Vanaf 1936 was de Bosbaan gereed voor roeiwedstrijden en werden de gecombineerde wedstrijden voortaan georganiseerd als de Holland Beker.

Koninklijke-holland beker

Vanaf 1959 verbond de Koninklijke het essentiële deel van haar naam aan de Holland Beker en werd het de Koninklijke-Holland Beker. De organisatie lag bij de KNZ&RV en de KRZV De Maas. Na vele jaren van grote inspanning van de Koninklijke en haar leden werd de financiële spanningsboog te groot en was de beslissing voor 'een afscheid' onvermijdelijk.

Rond 2010 werd de draad weer opgepakt onder leiding van Gijs Maks en nam de Koninklijke de verantwoordelijkheid voor het uitreiken van de vele zilveren antieke prijzen voor haar rekening. Hiermee is  de basis gelegd voor de verdere uitbouw van ‘onze’ Koninklijke-Holland Beker in de wandelgangen ook wel 'Henley aan de Bosbaan' genoemd. De R van de KNZ&RV staat weer fier overeind!

INformatie

Wilt u meer informatie over de Koninklijke-Holland Beker neemt u dan gerust contact op met de Commissaris Roeien via neieor.rettizroov.[antispam].@knzrv.nl