ergo2-kleur

Indoor roeien

Sporten op de roeimachine, een ergometer, is een prima alternatief voor het buiten roeien bij slecht weer of als aanvulling op de reguliere roeitrainingen. Tevens kan het sporten op de roeimachine onder begeleiding van een roeitrainer je roeihouding aanzienlijk verbeteren, zorgt het voor vetverbranding en voor het opbouwen van de algehele conditie. Genoeg redenen dus om hier gebruik van te maken.

De Koninklijke heeft Concept2 ergometers in eigendom en maakt ook dankbaar gebruik van ergometers die leden ter beschikking stellen aan de club.

 

GEBRUIK ergometers

  • De ergometers staan in de riemenloods voorzien van een blauwe hoes ter bescherming van stof en vuil. De hoezen zijn eigendom van de Koninklijke.
  • Na elke training worden de blauwe hoezen weer over de machines gedaan. Het filmpje geeft aan hoe eenvoudig dit is.
  • Er kan in de riemenloods getraind worden indien er geen schuur-, verf- of andere onderhoudsklussen plaatsvinden. Dit is slecht voor de machines en ook vooral slecht voor je gezondheid. Een alternatief is buiten of buiten overdekt.
  • De ergometers zijn niet bestand tegen regen of sneeuw.

 

 

.


Naam: Blauwe hoezen instructiefilmpje  Download
Type: mp4
Grootte: 6.90 MB
 

Roeitechniek en instelling ergometer

Onderaan deze pagina vind je een instructiefilmpje van Concept2, een belangrijke leverancier van roeimachines. Het filmpje geeft uitleg over de juiste roeitechniek gebruikmakend van de roeimachine (Engelstalig met Nederlandse ondertiteling).

Voor een uitgebreide uitleg over het instellen van de ergometer ga je naar de Concept2 website. Hieronder op deze pagina vind je een beknopte handleiding voor het instellen.

Trainingsschema’s

De roeimachine is niet het meest populaire cardio apparaat; menig roeier erkent dit. Daarom is het goed een trainingsschema te volgen. Het helpt je vol te houden en geeft extra stimulans, zeker als je de trainingen met elkaar doet, in teamverband.

INDOOR ROEIEN TRAININGSSCHEMA 1 - 1000 meter

Schema 1 beslaat drie weken. Dit schema kan door iedereen gevolgd worden die regelmatig (minimaal 1x per week) sportief beweegt. Het sluit af met een 1000 meter challenge op dag 21 van het schema.

INDOOR ROEIEN TRAININGSSCHEMA 2 - 1000 meter 

Schema 2 beslaat drie weken en is een vervolg op Trainingsschema 1. Als je dit schema oppakt, sport je 2 tot 3 keer per week en heb je dus een prima basisconditie. Bij voorkeur heb je Trainingsschema 1 al volbracht. Ook dit schema eindigt met een 1000 meter challenge.

INDOOR ROEIEN TRAININGSSCHEMA 3 - 2000 meter

Schema 3 beslaat 6 weken en bereid je voor op een 2000 meter ergometer afstand op wedstrijdniveau. Als je dit schema oppakt, sport je 2 tot 3 keer per week en heb je dus een prima basisconditie. Bij voorkeur heb je Trainingsschema 1 en/of 2 volbracht. 

Het volgen van dit schema is vrijwillig, op eigen risico en blijft een ieders eigen verantwoordelijkheid.

Download

Opent in nieuw venster

Instellingen roeimachine Instellingen concept2 roeimachine
Trainingsschema 1 - 1000m (3 weken) Indoor roeien trainingsschema 1 - wordt op dit moment aan gewerkt
Trainingsschema 2 - 1000m (3 weken) Indoor roeien trainingsschema 2 - wordt op dit moment aan gewerkt
Trainingsschema 3 - 2000m (6 weken) Indoor roeien trainingsschema 3 - wordt op dit moment aan gewerkt

Hartslagmeter en warming-up

Warming-up

Elke training start met een warming-up en een paar minuten inroeien. Warming-up kan in de vorm van rek- en strekoefeningen naast de roeimachine. Het inroeien is in een relatief laag tempo (18 roeihalen per minuut) met een intensiteit in de blauwe hartslag trainingszone. 

Hartslagmeter

Indien je een hartslagmeter tot je beschikking hebt, kun je die gebruiken bij de trainingen. In het trainingsschema worden kleuren gehanteerd om de intensiteit van de training weer te geven. De kleuren refereren naar de hartslag trainingszones van Polar, een bij roeiers bekende leverancier van sporthorloges en fitness trackers. 

Oranje is een extra kleur die niet wordt gebruikt door Polar, maar die we belangrijk achten: oranje betekent hoog in het geel en laag in het rood.

 

 

Roeitechniek Concept2