In Memoriam

Gijs Lamsvelt

Op 11 februari 2021 is ons lid Gijs Lamsvelt overleden.

Gijs werd lid van de Koninklijke in januari 1989. Hij kwam samen met zijn schip naar onze Vereeniging. Cordelia was de naam van de Westerly Consort die Gijs kort daarvoor had aangeschaft en waarmee hij van plan was veel, heel veel te gaan varen. Gijs had al een lange geschiedenis als zeiler. Vooral zeilde hij al heel jong en erg succesvol samen met zijn broer Jan Willem in hun FJ bij onze zustervereniging in Loosdrecht. Het duo behaalde vele prijzen. Later, na met het gezin in buitenlanden te hebben gewoond en gewerkt trok het grote water aan Gijs. Maar ook het verenigingsleven. De Koninklijke was een welhaast vanzelfsprekende club om naar toe te gaan.

Al vrij snel na zijn komst naar Muiden trad Gijs tot het bestuur toe. Hij was Commissaris Jeugd van 1993 tot in 1999. Onder zijn leiding kreeg het Jeugdzeilen van de Koninklijke meer structuur en ontstonden er vele nieuwe initiatieven. Ik was lid van deze commissie en maakte zo kennis met de nautische interesses van Gijs en zijn gedrevenheid, ook als actief wedstrijdleider bij menig zeilevenment van de Koninklijke.

Met Cordelia maakte Gijs vele tochten. Regelmatig met de club mee naar Lowestoft maar ook met vrienden en opstappers op verkenning naar de Oostkust van het VK. Verschillende pogingen werden door hem gedaan om zoveel als mogelijk van de “Wash” te bezoeken. Daar liggen immers de ideale wateren voor een kimkieler als Cordelia. In de laatste jaren waarin Gijs met Cordelia voer heeft hij “binnenlandse” tochten gemaakt met een zeilboot zonder mast. Zo voer hij, met Florence, zelfs naar Parijs. Cordelia werd een paar jaar gelden tot verdriet van Gijs verkocht en Gijs kreeg meer tijd voor weer een andere hobby, die van radiozendamateur. Heel serieus heeft Gijs in het verleden alle examens behaald die nodig zijn om de vergunningen te krijgen. Tot onlangs was Gijs nog actief bezig om zich de morsentaal eigen te maken.

Niet alleen met zeilen en besturen was Gijs betrokken bij de Koninklijke. Gijs had naast Cordelia ook nog de liefde voor zijn motorfiets, een Ducati Monster. Gijs en ik hebben tochten gereden en zo hebben wij, samen met Vivianne Coops, de Koninklijke Motormuizen Muiden (kortweg KMMM) opgericht. Voor een groot aantal leden van de Koninklijke werden uitdagende nautische openings- en sluitingsmotortochten georganiseerd.  

Gijs was een sportieve man. Uitstekende schaatser die de “Tocht der Tochten” heeft gereden en die in elke winter wekelijks op de Jaap Edenbaan in Amsterdam te vinden was. Sportief ook als skiër. Gijs ging jaarlijks naar de sneeuw in Zwitserland, maar ook naar Canada om daar per helicopter de hoogte in te gaan. Met mij ging hij ook mee om te skiën en daar bleef hij dan iedereen in de vriendengroep voor dankzij zijn uitmuntende ski-techniek. 

Actief was Gijs ook als roeier op de Koninklijke. Gijs roeide bij de Ridders en hoorde als vanzelfsprekend bij die groep. 

Deelnemer en aanwezig bij meerdere activiteiten. Vriendelijk, sportief, nautisch en betrokken bij de Koninklijke. Wij hebben een enthousiast lid van onze Vereeniging verloren.

Menigeen heeft ook een vriend verloren. Wij zullen Gijs missen.

Guido van Berkel

 

1-gijs-via-dl