Continuïteit DutchSail

Geplaatst op 17-03-2021  -  Categorie: Nieuws

De 36e America’s Cup is deze week gewonnen door Nieuw-Zeeland. Met de ambitie van Simeon Tienpont eind 2019 om deel te nemen aan de 36e editie is er een start gemaakt met DutchSail. De bedoeling was en is om een platform te hebben voor (professioneel) zeilen buiten de olympische klasses. Deelname aan (zee)zeilcampagnes zoals The Ocean Race, Youth America’s Cup, Vendée Globe en ook een Fastnet Race is mogelijk. Wij vinden dat het belangrijk is om één platform voor alle belanghebbenden te hebben. Nederland is te klein om meerdere grote campagnes te kunnen dragen. DutchSail wil de verbindende factor zijn voor alle stakeholders, zeilers, sponsors, kennisinstellingen en overheden. DutchSail is opgericht door de Koninklijke en De Maas. 

DUTCHSAIL & AMERICA’S CUP 

DutchSail had een vliegende start met fondsenwerving voor de 36e America's Cup (AC). Helaas kwam het budget niet rond, maar het enthousiasme was groot. We zijn indertijd ook een certificaten actie gestart waarvan we er binnen onze Vereeniging 150 (1.200 euro per jaar per stuk) hebben verkocht. Omdat de AC niet doorging hebben we deze certificaten uiteindelijk nooit geeffectueerd. Echter, DutchSail is met steun van onze Vereeniging, KRZV De Maas en enkele sponsoren gewoon doorgegaan. 

In de zomer van 2020 zijn we gestart met de Youth America’s Cup (YAC) campagne. De uitgebreide selectie van de jeugd, de doop en de eerste trainingen hebben we in Muiden allemaal van dichtbij kunnen meemaken. Door Covid was het niet mogelijk om aan de andere kant van de wereld de YAC door te laten gaan. Daarom vond de “Youth America’s Cup” in de vorm van de Liberty Bitcoin Youth Foiling Cup uiteindelijk plaats in Gaeta Italië. Zoals bekend hebben we deze wedstrijd glansrijk gewonnen. De YAC is nu uiteindelijk een serie van drie wedstrijden geworden in Italië, Europa (september en mogelijk heel dichtbij huis) en als laatste in Hong Kong (december). De hoofdprijs is één bitcoin. 

TOEKOMST DUTCHSAIL 

Met de YAC en de 69F (onze foiling boot) zijn we dus goed bezig. Team DutchSail is inmiddels ook weer in Muiden geland en we zullen ze snel weer bij ons op het water zien. In de tussentijd zijn we ook nieuwe campagnes aan het voorbereiden. Als eerste staat daarbij The Ocean Race Europe op het programma. Zoals het ernaar uitziet zal DutchSail daarbij een prominente rol spelen in samenwerking met Sailing Holland en natuurlijk de sponsoren. Het ROST sailing team met Gerdjan Poortman is inmiddels ook aangesloten bij DutchSail en zal dit jaar ook een vol programma draaien. Na dit jaar staat natuurlijk The Ocean Race op het programma. De intentie van DutchSail is om daar met een VO65 en een Imoca aan deel te nemen. 

De Koninklijke draagt flink bij aan DutchSail. Buiten een jaarlijkse bijdrage om de administratieve kosten te dekken, dragen we ook “In Kind” veel bij. Zoals uren van onze leden en bestuur, en natuurlijk ook de toegang tot onze faciliteiten. Bovendien vaart DutchSail feitelijk onder onze Koninklijke vlag wanneer nodig. Als Vereeniging doen we dus alles wat enigszins redelijk mogelijk is. 

CONTINUITEIT DUTCHSAIL 

In het verlengde van de eerdere certificaten actie, is DutchSail een donateurs actie gestart. Het is de bedoeling dat dit één van de belangrijke middelen wordt waarmee de continuïteit van DutchSail gewaarborgd wordt. 

En... uiteindelijk willen we natuurlijk een keer meedoen aan de America’s Cup. Daarom zou ik het ontzettend fijn vinden als de leden van de Koninklijke het beleid verder ondersteunen door donateur te willen worden. 

Michiel van Dis,
Voorzitter KNZ&RV
Bestuurslid Stichting DutchSail namens de KNZ&RV 

Word donateur

dutchsail-flyer-donateur-SvdB

Foto Sander van der Borch