Verslag Pilot Gig - SRV Regatta – 11 september 2021

Geplaatst op 26-09-2021  -  Categorie: Activiteiten  -  Auteur: roeicommissie

De gigteams QM/Nerea (dames) en Roets (heren) doen verslag van de SRV Regatta gigrace op een roerige Noordzee.

QM/Nerea, de ochtendrace

Na een lange periode waar we te maken hadden met COVID-19, hebben we weinig kunnen roeien en hebben we alternatieven moeten bedenken als teamactiviteit. Zo zijn we bijvoorbeeld gaan suppen en hebben we onderlinge wedstrijdjes op de ergometer gedaan. Maar EIN-DE-LIJK was het dan zover. Op zaterdag 11 september was de eerste Gig race en dan ook nog op zee, op naar Scheveningen!

De organisatie heeft er alles aan gedaan om dit event zo veilig mogelijk en conform de RIVM-richtlijnen te organiseren. Zo werd er gewerkt met shifts, waarbij het ochtendprogramma voor de dames was en het middagprogramma voor de heren. Ook werd bij de toegang de QR-code van de corona check app gescand en kreeg je een (all inclusive) bandje om.

 

srv-regatta-scheveiningen-2021-1

 

De dames teams QM en Nerea, hebben er zin in, beide teams met nieuwe mensen die nog nooit op zee of een wedstrijd hebben geroeid vanwege Corona. Dus voor enkelen was het even schrikken toen we buiten de pieren kwamen, een lekkere golfslag ontlokte verschillende soorten kreten.

 

srv-regatta-scheveiningen-2021-8

Startlijn net gepaseerd. QM ligt gunstig.

 

srv-regatta-scheveiningen-2021-7

PROTEST! 

 

Bij de QM dames werkte marifoon niet, dus Juul stuurde ons ferm richting startschip en kroop er lekker naast zodat we de starter konden horen.  Dat verliep perfect en we trapte meteen naar een  derde plek.  Schuin tegen de golven in naar de eerste boei waar we streden samen met team 6PK en team 2 van Loosdrecht. Deze laatste dacht het recht te hebben en duwde door; hand omhoog van stuur Juul’. PROTEST! Gespot door de juryboot en verder opgepakt met goed stuurmanschap. Helaas terug naar de 5e plek. 6Pk ging er met de derde plek vandoor. Na de ronding van de boei, met lange slag en stevige druk op de spoorstokken lieten we Loosdrecht weer achter ons. Helaas lukte het niet 6PK te pakken voor de eindstreep ( op 18sec.), dus uiteindelijk 4e; het protest hebben we maar ingetrokken. Nerea eindigde als 8e en ook zij genoten van de eerste race op zee. Na doping met champagne voor de nieuwe wedstrijdroeiers op het strand, heerlijk aan de kibbeling bij de visvereniging. Daar wachten de heren van Roets ons al op. Na de prijsuitreiking van de dames teams mochten de heren het zeewater op. Vanwege Corona moesten de dames vertrekken dus hieronder het verslag van de herenrace.

Met vrolijke roeigroet,

QM en Nerea 

 

Roets, de middagrace

Al bij het gezamenlijk oproeien vanuit de haven merkte je dat iedereen er zin in had. Het startschip dat ons naar buiten begeleidde, voer veel te langzaam naar onze zin.

De start beloofde spectaculair te worden met een lekkere zwel en golven schuin van achteren. Zoals gebruikelijk verzamelen de meeste boten zich op de meest gunstige plek bij de startboei en begint het positioneringsspel. Bij afwezigheid van Hanny heeft Stefan gestuurd en bezorgde ons prima startplek.

 

srv-regatta-scheveiningen-2021-4

Heren Roets op kop, Scheveningen

 

Al bij de eerste halen na de start konden we een surf pakken, waarmee we vrijwel direct de koppositie konden pakken. Vanaf toen begon het grote genieten! Een lekkere lange slag, af en toe wat surfjes én ondertussen de voorsprong uitbreiden. Dat roeit natuurlijk nog lekkerder, wetende dat je de rest van het veld achter je kan laten.

 

srv-regatta-scheveiningen-2021-5

Heren Roets Scheveningen

 

Bij het ronden van de benedenwindse boei was alleen Loosdrecht nog in de buurt. Op de terugweg moest de slag wat ingekort worden om snelheid te houden tegen de golven in. Bij het ronden van de tweede boei was het al duidelijk dat het een ruime overwinning zou worden. Jiihaaaa, we did it!

Een klein voordeel van twee shifts is dat alles wat efficiënter verloopt dan normaal. De boten stonden snel op de trailers en we hoefden niet lang te wachten op de prijsuitreiking. Wat een mooi begin voor ons team. Tijd voor kibbeling en bier en vooral samen nagenieten van deze top dag!

Groeten uit Scheveningen,

Roets

  

srv-regatta-scheveiningen-2021-3

Bokaal SRV Regatta voor gigteam Roets