Verslag roeibotendoop 29 augustus

Geplaatst op 02-09-2021  -  Categorie: Nieuws  -  Auteur: roeicommissie

Afgelopen zondagmiddag (29/8) werden maar liefst 7 roeiboten gedoopt. De boten die al veel in gebruik zijn, wachtten al enige tijd op een naam. Zoals voor veel evenementen is door Corona vertraging gekomen in het wensen van een behouden vaart aan de boten. Maar uiteindelijk is zondagmiddag onder toezicht van een groot gezelschap 7 maal het glas geheven. De doop is uitgevoerd door een gelijk aantal bijzondere vrouwen die met verschillende vormen van inzet een zeer positieve bijdrage leveren aan de Koninklijke.

 

botendoop-aug21-18

                                                     De boten staan klaar om gedoopt te worden.

 

Deze fantastische aanvulling op de vloot - die onder voorzitterschap van Marcel Revet van de roeicommissie is aangeschaft (dank Marcel!) – heeft treffende namen gekregen. De meeste namen hebben zoals het merendeel van de bootnamen traditioneel een relatie met het Koningshuis of met het Muiderslot en zijn door de leden zelf aangedragen. Na alle proosten op een behouden vaart voor boten en bemanning werd er gezellig geborreld in de Pampusbar en daarna heerlijk gegeten in de sociëteit aan de lange tafels.

botendoop-aug21-2

Spreekstalmeester Jacqueline Lambert.

 

C4 Coastal LiteBoat – gedoopt door Ans Rom Colthoff, HONG KONG refereert naar de gelijknamige plaats waar het 2019 WK Coastal  werd gehouden en waar het dames team 4Beaufort de 4e plek veroverden.

botendoop-aug21-3

 

C3 Wiersma – gedoopt door Carin Arkink, ANSCO DOKKUM (1904 – 1985) was lid van de KNZ&RV vanaf 1941 en heeft als roeier 2 x deelgenomen aan Olympische Spelen. In 1968 was hij chef de Mission van de Nederlandse ploeg en is voorzitter van de Roeibond geweest. Dokkum was jarenlang zeer actief betrokken bij de Koninklijke Hollandbeker.

botendoop-aug21-4

 

C2 Coastal Filippi – gedoopt door Elise de Lange, EMMA “Koningin- moeder”, de tweede vrouw van Willem III, de moeder van Koningin Wilhelmina en van 1890 tot 1898 koningin-Regentes van Nederland. Zij had een goede invloed op de wrokkige Willem. Ze was toegankelijk en zorgde voor een toename van de populariteit van het koningshuis. Verder heeft Emma veel liefdadigheidswerk gedaan, vooral in de bestrijding van tuberculose.

botendoop-aug21-5

 

C2 Coastal LiteBoat – gedoopt door Florence Sluis, ANNA PAULOWNA (Romanov) zus van de Russische Tsaar en echtgenote van Willem II en Koningin der Nederlanden van 1840-1848. Willem II was de eerste beschermheer van de KNZ&RV en verder een overspelige nietsnut. Anna hield de boel bij elkaar en redde het Koninklijk Huis.

botendoop-aug21-8

 

De drie C1 Coastal Swifts zijn gedoopt door respectievelijk Alicia van Waveren, Jacqueline Lambert en Caroline van den Ende. 

In de jaren 90 van de 20e-eeuw werden er in het IJmeer drie kunstmatige eilandjes aangelegd, "DE DROST", "WARENAR" en "HOOFT", die fungeren als zogenaamde luwtedammen. Het zijn de 3 eilandjes even buiten de haven die regelmatig gebruikt worden om te ronden tijdens de roeitrainingen. De Drost is van de drie eilanden het meest westelijk gelegen, in het midden Warenar en de meest oostelijke is Hooft. De drie eilandjes ontlenen hun naam aan de vroegere drost van Muiden, P.C. Hooft, schrijver van Warenar, een blijspel.

 

botendoop-aug21-7

Alicia van Waveren doopt de C1 DE DROST.

 

 

botendoop-aug21-9

Jacqueline Lambert doopt de C1 WARENAR.

 

botendoop-aug21-6

Caroline van den Ende doopt de C1 HOOFT.

 

 

botendoop-aug21-17 2

Veel belangstelling voor de botendoop.

  

botendoop-aug21-17

Alle riemen gelabeld en een eigen plek.